Promotie Anshu Ankolekar: samen beslissen in de oncologie

966 keer bekeken

Begin

25-11-2021 om 16:00

Einde

25-11-2021 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Minderbroedersberg 4-6, Maastricht

Voor dit proefschrift zijn patiënten, clinici en verpleegkundigen geïnterviewd om in kaart te brengen hoe zij het besluitvormingsproces ervaren en hoe de communicatie tussen patiënt en arts kan worden ondersteund. Op basis van de resultaten is een PDA voor prostaatkankerpatiënten ontwikkeld.

"Shared decision-making in oncology: Challenges and Opportunities"

Recent gediagnosticeerde kankerpatiënten worden vaak geconfronteerd met meerdere behandelingsopties (zoals chemotherapie, chirurgie, radiotherapie), elk met hun eigen voor- en nadelen. Behandelkeuzes worden niet langer uitsluitend bepaald door de expertise van clinici, maar in toenemende mate ook door de individuele waarden en voorkeuren van patiënten. Dit samenwerkingsproces tussen de twee staat bekend als samen beslissen (‘shared decision-making’ - SDM), soms ondersteund door keuzehulpen. Patiënten en artsen ervaren vaak hindernissen bij het samen beslissen door een gebrek aan aandacht voor gebruikersperspectieven en workflows.

Proefschrift

Voor dit proefschrift zijn patiënten, clinici en verpleegkundigen geïnterviewd om in kaart te brengen hoe zij het besluitvormingsproces ervaren en hoe de communicatie tussen patiënt en arts kan worden ondersteund. Op basis van de resultaten is een Personal Digital Assistent (PDA) voor prostaatkankerpatiënten ontwikkeld. Ook is samen beslissen geïmplementeerd en geëvalueerd voor longkankerpatiënten. De bevindingen werpen licht op het huidige klinische traject en de gedrags- en organisatorische factoren die het succes van de implementatie van samen beslissen beïnvloeden.

Livestream

Lees meer op de website van de Universiteit van Maastricht, of ga op de dag zelf naar de livestream.

Cookie-instellingen