Submenu

Een grote stem voor kleine mensen: volwaardig meebeslissen over ziekte en zorg

Wilmke Boersma 23-08-2022
4441 keer bekeken 0 reacties

Het Stimuleringsprogramma Samen beslissen bevordert projecten die streven naar begrijpelijke en vindbare informatie over de kwaliteit van zorg. Het gaat om projecten die zorgverleners en patiënten leren die informatie te gebruiken om samen te beslissen. Lees verder, of ga direct naar de praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen.

Stimuleringsprogramma

Zorginstituut Nederland voert het stimuleringsprogramma uit in opdracht van het ministerie van VWS. Het stimuleringsprogramma bestaat uit 2 subsidieregelingen:

Met concrete projecten met een looptijd van 2 jaar, geven we een impuls aan het leren gebruiken van uitkomstinformatie bij samen beslissen. En wisselen we ervaring en kennis uit. Hiermee ontstaat samenhang en beweging in samen beslissen met uitkomstinformatie.

Financiering

In het Stimuleringsprogramma staat ieder jaar een ander thema centraal. Het programma bestaat sinds 2016. Elk jaar is in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor projecten met een looptijd van 2 jaar. Belangrijke criteria om financiële ondersteuning te kunnen krijgen:

  • projecten zijn na afloop van de subsidieperiode zo goed ingebed in de praktijk, dat ze zelfstandig kunnen worden voortgezet;
  • de opgedane kennis en bereikte resultaten worden landelijk gedeeld en zijn zonder winstoogmerk toegankelijk.

Eerste ronde: Transparantie over de kwaliteit van zorg

De eerste ronde van het stimuleringsprogramma had als naam: Transparantie over de kwaliteit van zorg. Deze ronde liep van jaargang 2016 tot en met 2019 en richtte zich per jaargang op een specifiek thema:

Uitbreiding subsidie

Bij de start van het stimuleringsprogramma Samen beslissen in 2016 werd 20 miljoen euro beschikbaar gesteld tot 2020: 5 miljoen euro per subsidiejaar. Door de hoge kwaliteit van de ingediende voorstellen, is in 2018 besloten eenmalig het subsidieplafond voor dat jaar te verhogen tot 11,1 miljoen euro.

De projecten die in 2018 zijn goedgekeurd, zetten bestaande uitkomstindicatoren in bij het samen beslissen door artsen en hun patiënten in de tweedelijnszorg. De uitbreiding van het subsidiebedrag onderstreept het belang van het thema samen beslissen.

Inmiddels zijn 48 projecten ontwikkeld en financieel ondersteund in het kader van het Subsidieregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg. Het gaat om:

Succes

De subsidieregeling Transparantie over de kwaliteit van zorg bleek een succes. Daarom is een tweede ronde van de subsidieregeling gestart. Dit vervolg heeft de titel: Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen.

Tweede ronde: Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen

De subsidieregeling Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen is bedoeld voor projecten die samen beslissen makkelijker maken door gebruik van bestaande uitkomstinformatie. Deze subsidieregeling heeft een looptijd van 5 jaar (2021 – 2025). Waarbij jaarlijks weer een specifiek thema de basis vormt. In 2021 is het thema: ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’. 7 projecten starten in 2021.

Bekijk de praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen van de projecten hieronder.

De bedoeling van het project 'Een grote stem voor kleine mensen' is om kinderen en jongeren in staat te stellen volwaardig mee te beslissen over hun ziekte en hun zorg. Ze krijgen instrumenten waarmee ze hun eigen behoeften en wensen kunnen bepalen en overbrengen, zodat hun stem echt telt.

Kinderen en jongeren hebben nog te weinig zeggenschap over hun ziekte en hun zorg. Ze worden nog onvoldoende gehoord en betrokken, waardoor van de juiste zorg op de juiste plek nog te vaak geen sprake is. Kinderen en jongeren geven aan dat ze volwaardig mee willen beslissen, zodat ze zelf de regie kunnen houden en hun ziekte en hun zorg een plek kunnen geven in hun leven.

Kindzorg in de eigen omgeving

Het project 'Een grote stem voor kleine mensen' richt zich op kindzorg in de eigen omgeving. Het gaat deel uitmaken van Medische Kindzorg Samenwerking (MKS), de standaard werkwijze bij het organiseren van deze zorg. Hierbij werken zorgverleners samen met kind en gezin én met elkaar. Daarbij zijn de behoeften en wensen van kind en gezin het uitgangspunt.

Implementatie van de MKS-werkwijze vindt momenteel plaats binnen de kindzorg door Kind & Ziekenhuis en haar MKS-partners.

Behoeften en wensen

Een grote stem voor kleine mensen is bedoeld om kinderen en jongeren beter in staat te stellen zelf te bepalen en te verwoorden wat hun behoeften en wensen zijn. Er komen drie instrumenten beschikbaar om te gebruiken in de fase binnen de MKS-werkwijze waarin deze behoeften en wensen in kaart wordt gebracht. Deze fase noemen we de hulpbehoeftescan.

Het gaat om de instrumenten Kindtool positieve gezondheid, de IMPACT-tool en de kind- en jeugdversie van de hulpbehoeftescan. Met deze instrumenten kunnen kinderen en jongeren verkennen wat zij zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid en hun leven, nu en in de toekomst. Ook komen hun eigen waarden, behoeften, doelen en voorkeuren aan bod. Zorgverleners krijgen een training om kinderen en ouders te ondersteunen in het gebruik van de drie instrumenten.

Uitkomstinformatie

In het project speelt uitkomstinformatie een cruciale rol. Via de Ervaringsmonitor van Kind & Ziekenhuis wordt getoetst of kinderen ervaren dat hun stem nu ook echt telt, en of ze dus de juiste zorg krijgen. Met deze informatie kan er verdere verbetering optreden van het proces van samen beslissen met kinderen en jongeren.

Het is de bedoeling dat de instrumenten breed toepasbaar worden. Ook worden kinderen en ouders ervan bewust gemaakt dat ze volwaardig kunnen meebeslissen. Het is de bedoeling dat zorgprofessionals overtuigd raken van het belang van volwaardig meebeslissen, zodat ze het gaan aanbieden.

Samenwerking

Kind & Ziekenhuis werkt in het project samen met de andere MKS-partners: Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg, Kinderverpleegkunde.nl, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), V&VN Kinderverpleegkunde en Brancheorganisatie Integrale Kind Zorg (BINKZ). Ook KinderThuisZorg Nederland, TVN zorgt, diverse experts waaronder kinderen en ouders van de Adviesraden van Kind & Ziekenhuis en andere patiëntenorganisaties nemen deel.

Vragen?

Heb je vragen over dit project? Stuur een e-mail naar Cecilia Kalsbeek.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen