Centraal bij waardegedreven zorg (WGZ) staat dat zorg beter aansluit bij wat voor patiënt én zorgverlener waardevol is. Het helpt meer waarde te bieden door betere zorgresultaten voor de patiënt, meer werkplezier bij de zorgverleners en dat tegen dezelfde of zelfs lagere kosten. In de leidraad komen patiënten en zorgverleners aan het woord, zijn checklists en handige tools toegevoegd en praktijkvoorbeelden opgenomen.
Uitdaging
De grootste uitdaging van de zorg is om aan de stijgende zorgvraag te voldoen met betere kwaliteitszorg, ondanks een beperkte bezetting én een gelimiteerd budget. Dat vraagt om de zorg beter en slimmer te organiseren. Steeds meer zorginstellingen omarmen daarom de WGZ-principes. WGZ in de praktijk invoeren is een grote organisatorische en culturele opgave die de zorginstellingen veelal zelf oppakken. Daar is hulp bij nodig. De leidraad is deze hulp.
Het LINNEAN-model
Het LINNEAN-model biedt zorgverleners, patiënten, stafadviseurs, beleidsmakers en managers handvatten om succesvol een WGZ-initiatief te starten. In het LINNEAN-model zijn 7 domeinen beschreven die bij een succesvolle implementatie van een WGZ-initiatief belangrijk zijn. Per domein komen patiënten en zorgverleners aan het woord die situaties beschrijven, zijn checklists en handige tools toegevoegd en zijn praktijkvoorbeelden opgenomen. Bekijk het LINNEAN-model.
Lees meer in het volledige persbericht op de website van het Linnean Initiatief.
Zelf aan de slag?
Wil jij ook aan de slag met uitkomstgerichte (of waardegedreven) zorg? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je advies nodig om door te pakken op samen beslissen? Wil je hulp bij het gebruiken van uitkomstinformatie door zorgprofessionals om van elkaar te leren & te verbeteren? Of heb je andere vragen of advies nodig op het vlak van uitkomstgerichte zorg? Schakel dan een Coach Uitkomstgerichte Zorg in via een ondersteuningsverzoek.