Het Programma Uitkomstgerichte Zorg organiseert samen met Pharos de online sessies om ziekenhuizen met deze thema’s en vragen te helpen. Dit gebeurt aan de hand van een kleinschalig project in eigen huis.
Aanmelden voor 8 september kan via het online aanmeldformulier.
Wat leer je?
Tijdens drie gratis bijeenkomsten gaan experts in op de noodzaak van aandacht voor gezondheidsvaardigheden en wat je als werknemer in een ziekenhuis kunt doen. Als deelnemer krijg je praktische tools om direct concrete stappen te zetten. Na de inspiratiesessie ga je aan de slag met een zelfgekozen kleinschalig project in eigen huis. Je kunt een eigen project bedenken, maar we bieden ook voorbeeldprojecten aan die aansluiten bij de aandoeningen uit programmalijn 1. De resultaten presenteer en bespreek je tijdens 2 terugkomdagen. Zo helpen we je om dit verder uit te rollen.
Ook is er een hulplijn beschikbaar voor elk deelnemend ziekenhuis om eenmalig gratis advies te vragen (1 uur advieswerk van Pharos) bij obstakels tijdens het project of na afloop ervan over de vervolgstappen.
Voor wie?
De sessies zijn gericht op zorgverleners die concrete handvatten willen om de effectiviteit van hun consulten te vergroten. Ook voor werknemers van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op de afdelingen Kwaliteit, Communicatie of Opleiding is dit interessant. Zij leren hun informatie op een begrijpelijke manier over te brengen en kunnen de praktische hulpmiddelen en trainingen onder de aandacht brengen binnen hun ziekenhuis.
We raden daarom aan om twee afgevaardigden aan te melden (zorgverlener en medewerker). Het maakt niet uit of je als ziekenhuis al met beperkte gezondheidsvaardigheden aan de slag bent of niet; je kunt op alle niveaus instappen.
Beperkte gezondheidsvaardigheden
Bijna 30% van de Nederlandse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze groep heeft moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen (Rademakers, 2014). De gezondheidszorg voor deze groep is daarom minder toegankelijk en gebruiksvriendelijk, wat resulteert in minder goede uitkomsten van zorg.
Zo is er een kloof in levensverwachting van 6,3 jaar voor mannen en 3,9 jaar voor vrouwen tussen hoger en lager opgeleiden. Als het aankomt op het aantal levensjaren in goede gezondheid, dan is deze kloof zelfs 14 jaar. Uiteindelijk hebben alle patiënten, ook hoogopgeleiden, baat bij begrijpelijke informatie.
Meld je aan
De specifieke data en tijden waarvoor je je kunt aanmelden, vind je in het online aanmeldformulier. Deelname is niet vrijblijvend; je committeert je aan een kleinschalig project binnen je eigen huis en aan de terugkomdagen.
Meer informatie
Bekijk ook de Toolkit Gezondheidsvaardigheden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Josine van der Kraan, of met Gudule Boland.