Goede keuzehulpen zijn een bewezen effectief instrument voor Samen Beslissen. Ze ondersteunen patiënt en zorgprofessional bij het ‘goede gesprek’. Het duurzaam en blijvend inzetten van keuzehulpen is complex. De structurele financiering en governance van de ontwikkeling, het onderhoud, de beschikbaarstelling en het gebruik van keuzehulpen moeten goed geregeld worden. Na twee jaar hebben de betrokken organisaties hier geen overeenstemming over bereikt. En zonder een plan voor structurele financiering kunnen andere voorwaarden (zoals een openbare centrale vindplek voor keuzehulpen) niet gerealiseerd worden.
Behoefte aan oplossing blijft groot
Het programma Uitkomstgerichte Zorg loopt dus af zonder een passende oplossing voor keuzehulpen. De werkgroep (bestaande uit PFN, FMS, V&VN, NVZ, NFU, ZKN, ZN en VWS) onderkent dat de gesignaleerde problemen rondom ontwikkeling, kwaliteit, beschikbaarheid, onderhoud en implementatie van keuzehulpen voor alle betrokkenen blijven bestaan, en deels groter zullen worden. Ook blijft de behoefte aan een oplossing groot. Onlangs is in het bestuurlijk overleg uitkomstgerichte zorg afgesproken dat het ministerie van VWS met een aantal betrokken partijen nogmaals in gesprek zal gaan, in de hoop dat dit tot een oplossing leidt.
Voor vragen, het delen van de eigen ervaringen of het doen van suggesties kun je terecht bij je eigen koepelorganisatie.