Met dit aanbod kunnen zij hun kennis en vaardigheden om samen met patiënten te beslissen, leren toepassen in de praktijk of verder ontwikkelen.
Vanuit het Programma Uitkomstgerichte Zorg hebben de Federatie Medisch Specialisten, V&VN, NFU en Patiëntenfederatie Nederland dit aanbod samen ontwikkeld.
E-learning ‘de Kern van Samen Beslissen’
Er is een serie met korte e-learnings met de focus op ‘de Kern van Samen Beslissen’ op het platform te vinden. Aan de hand van fragmenten van gesprekken tussen patiënt en naasten en zorgprofessionals, reflecteer je op het proces van Samen Beslissen. Wat is Samen Beslissen nu écht? En: wat vraagt dat van jou als zorgprofessional? Je volgt met betrokken zorgprofessionals de beslismomenten die patiënten meemaken tijdens het zorgproces. Vanaf het eerste bezoek aan de huisarts tot aan het consult in het ziekenhuis, behandeling en ontslag. Ook kun je verdiepingsmodules volgen gericht op ‘interprofessioneel samenwerken’, ‘bijzondere doelgroepen’ en ‘de rol van de verpleegkundige’.
De Kern van Samen Beslissen kent naast twee gevarieerde patiëntroutes, nog drie verdiepingsmodules gericht op ‘interprofessioneel samenwerken’, ‘bijzondere doelgroepen’ en ‘de rol van de verpleegkundige’.
Handleiding ‘Zorgprofessionals opleiden in Samen Beslissen’
Daarnaast is er een handleiding voor opleiders, docenten en trainers beschikbaar. Deze handleiding is bruikbaar voor zowel beginnende als ervaren opleiders. Onderwerpen die aan bod komen zijn: theorie samen beslissen, leerdoelen formuleren, gespreksopnames inzetten, feedback geven, coachen, gespreksvaardigheden trainen, onderwijs samenstellen en ambassadeurschap.
Online overzicht opleidingsaanbod Samen Beslissen
Het Platform Uitkomstgerichte Zorg heeft zowel dit nieuwe als het bestaande opleidings- en (na)scholingsaanbod voor Samen Beslissen ondergebracht in één opleidingsomgeving. Zoeken is mogelijk op onder andere doelgroep, setting, type materiaal en accreditatie. Met de opleidingen en materialen in deze nieuw omgeving is het voor zorgprofessionals mogelijk om kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om samen beslissen met de patiënt in praktijk te brengen. Opleiders van (aankomende) zorgprofessionals vinden hiermee alle informatie om een passend ontwikkelpakket samen te stellen op één plek. Er vindt telkens aanvulling en bewerking van het aanbod plaats.
Passende zorg
Samen Beslissen draagt bij aan passende zorg: zorg die onder andere aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt en uitgangspunt is in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Zorgprofessionals die Samen Beslissen toepassen ervaren een harmonieuze relatie met patiënten, zien meer effectiviteit van de behandeling en beleven meer plezier in het werk.