Om coassistenten extra te ondersteunen samen beslissen in de praktijk toe te passen is een zakkaartje ontwikkeld. Het zakkaartje is een hulpmiddel dat inzicht biedt in hoe je op verschillende manieren het gesprek met je patiënt kunt voeren. Zo staan er voorbeeldvragen op die je kunt stellen om de wensen en de behoeften van je patiënt te achterhalen en bespreekbaar te maken. Er worden valkuilen benoemd die je leert herkennen en ondervangen. Het zakkaartje biedt ook handvatten voor supervisoren van coassistenten en is natuurlijk ook te gebruiken door ANIOS, AIOS en bachelor studenten geneeskunde. Download het zakkaartje nu hier op platformuitkomstgerichtezorg.nl.
Samen beslissen wordt ingezet om met de patiënt te kiezen voor de behandeling die het beste aansluit bij de persoonlijke situatie en behoeftes. Hierbij worden alle opties, voor- en nadelen, voorkeuren en omstandigheden van de patiënt besproken.
Uit een inventarisatie onder coassistenten bleek dat zij een zakkaart handig en praktisch vinden om samen beslissen beter in de praktijk te brengen. Via de QR-code op het zakkaartje kun je bovendien snel bij alle beschikbare digitale leermiddelen die specifiek voor samen beslissen zijn ontwikkeld.
Geaccrediteerde e-learning Samen Beslissen voor coassistenten
Voor coassistenten en andere zorgprofessionals is er nu ook een geaccrediteerde en vrij toegankelijke e-learning Samen Beslissen. Aan de hand van fragmenten van veelvoorkomende situaties, reflecteer je op het proces van samen beslissen. De training maakt je bewust van je eigen gedrag, helpt je persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen en motiveert je waar nodig je gedrag aan te passen.
De zakkaart en de e-learning samen beslissen zijn in samenwerking met professionals en coassistenten ontwikkeld vanuit het programma Uitkomstgerichte Zorg door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Bekijk alle informatie over samen beslissen.
Passende zorg
Steeds vaker beslissen zorgverleners en patiënten samen over de best passende behandeling. Samen beslissen draagt bij aan passende zorg: zorg die onder andere aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt en het uitgangspunt is in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Samen beslissen zorgt voor meer patiënttevredenheid, beter geïnformeerde patiënten en een hogere therapietrouw en draagt bij aan betere communicatie tussen zorgprofessional en patiënt.