Blended learning 'samen beslissen in de (palliatieve) oncologie'

Wilmke Boersma 15-08-2022
177 keer bekeken {0} reacties

Amsterdam UMC biedt op aanvraag trainingen aan voor oncologen, verpleegkundigen en huisartsen gericht op samen beslissen over de (palliatieve) oncologische behandeling. Deze zijn ontwikkeld in onderzoeksprojecten gefinancierd door onder andere ZonMW.

Doelgroep

hbo-verpleegkundige (NLQF-niveau 6)
medisch specialist (NLQF-niveau 8)
physician assistant (NLQF-niveau 7)
verpleegkundig specialist (NLQF-niveau 7)

Setting

huisartsenpraktijk/gezondheidscentrum
ziekenhuiszorg

Materiaal

opleiding of cursus

CanMEDS-rollen

communicatie

Kosten

ja

Accreditatie bij

ABAN (artsen-algemeen)

Samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) zijn ook losse e-learning modules over samen beslissen ontwikkeld in een uitgave door Bohn Stafleu van Loghum.

Op welke competenties samen beslissen is dit onderwijsmateriaal van toepassing?

  • De zorgprofessional begeleidt het proces van ‘samen beslissen’.
  • De zorgprofessional beschikt over gesprekstechnieken en vaardigheden om het proces van ‘samen beslissen’ te faciliteren.
  • De zorgprofessional ondersteunt en moedigt de patiënt actief aan mee te doen in het proces van ‘samen beslissen’ (empowerment).

Aan welke leerdoelen draagt dit onderwijsmateriaal bij?

Voor medisch specialisten in de oncologie:

  • Door deze blended learning te volgen leert de medisch specialist het gespreksmodel van gedeelde besluitvorming toe te passen op de specifieke casus van een besluit over palliatieve systemische behandeling. Het geleerde is daarnaast ook in andere settings toepasbaar en de oefencasuïstiek is aan te passen.
  • De deelnemer krijgt door deze blended learning inzicht in de achtergrond en theorie van gedeelde besluitvorming, gaat in gesprek met collega’s over wat het oplevert en wanneer het lastig is, en oefent de gesprekstechnieken met een acteur.

Voor huisartsen en verpleegkundigen:

  • Door deze blended learning (e-learning en trainingsbijeenkomst) leert de deelnemer hoe de oncologische behandelkeuze ter sprake te brengen in gesprek met een patiënt met kanker.
  • De deelnemer oefent met een casus in de palliatieve setting, maar het geleerde is breder inzetbaar.
  • De deelnemer leert hoe te signaleren of de beslissing over de oncologische behandeling bewust, geïnformeerd en passend is.
  • De deelnemer leert hoe, vanuit de eigen unieke expertise en afgaande op de behoefte van de patiënt, de patiënt te helpen om te komen tot een goed besluit.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Inge Henselmans.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen