Submenu

Samen beslissen met begrijpelijke uitkomstinformatie in de eerstelijn (NIVEL)

Robin van Tilborg 31-08-2023
3745 keer bekeken 0 reacties

Een op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Voor hen is het moeilijk informatie te vinden, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen over hun gezondheid en ziekte.

Hierdoor spelen ze een minder actieve rol in de eigen zorg, verloopt het proces van samen beslissen niet optimaal en sluit zorg minder goed aan bij hun wensen en mogelijkheden. Het gevolg hiervan is dat zij slechtere gezondheidsuitkomsten hebben.

Doel

Dit project is een samenwerking van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, zorgverleners en eerstelijnspraktijken. Het moet samen beslissen verbeteren door:

  1. uitkomstinformatie begrijpelijker en meer bruikbaar te maken voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
  2. zorgverleners hulpmiddelen en methodieken te bieden om dit proces te ondersteunen
  3. organisaties te helpen met het creëren van randvoorwaarden voor structurele inbedding van de hulpmiddelen.

Implementatie

In meerdere eerstelijnspraktijken worden bestaande methodieken geïmplementeerd  met een recent ontwikkelde gesprekshandleiding en een stappenplan. Deze methodieken zijn ontwikkeld voor en door mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Denk aan keuzekaarten-in-beeld, gesprekskaarten en de terugvraagmethode. Vervolgens wordt dit opgeschaald naar meer praktijken. We volgen de stappen van het RE-AIM model om samen beslissen systematisch te implementeren in de eerstelijnspraktijken.

Dit project is een samenwerking tussen eerstelijnspraktijken, Nivel, Pharos/Stichting ABC, Federatie van Medisch Specialisten en ReumaZorg Nederland. Het project draagt bij aan:

  • een optimaler proces van samen beslissen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
  • ondersteuning van zorgverleners bij dit proces
  • meer persoonsgerichte en meer toegankelijke zorg
  • een duurzame implementatie

Daarnaast levert dit project een praktische routekaart op voor eerstelijnspraktijken die verdere opschaling mogelijk maakt.

Vragen?

Heb je vragen over dit project? Stuur een e-mail naar Janneke Noordman (j.noordman@nivel.nl) of Sandra van Dulmen (s.vandulmen@nivel.nl).

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen