Keuzehulp PROSPECT berekent individuele kans op bijwerkingen prostaatkanker

27-05-2021
3393 keer bekeken 0 reacties

PROSPECT is een keuzehulp voor patiënten met prostaatkanker gemaakt door Zuyd Hogeschool en Maastro Clinic. De keuzehulp helpt patiënten om geïnformeerd een beslissing te nemen over hun behandeling. Uitkomstinformatie wordt gebruikt om de kans op bijwerkingen te berekenen.

PROSPECT geeft informatie over de behandelmogelijkheden, zoals actief volgen, een operatie en bestraling van buitenaf of van binnenuit. Ook schat PROSPECT de persoonlijke kansen in voor het optreden van bijvoorbeeld plasproblemen of erectieproblemen.

Doel

Doel van het project: het ontwikkelen van een gepersonaliseerde keuzehulp voor patiënten met de diagnose prostaatkanker. Daarvoor is een bestaande keuzehulp verrijkt met voorspellingsmodellen die de kans op bijwerkingen weergeven op basis van persoons- en tumorkenmerken. De gepersonaliseerde informatie uit de keuzehulp, ondersteunt patiënten en zorgverleners bij het maken van geïnformeerde beslissingen.

Ontwikkeling voorspelmodellen

In het project is gebruikgemaakt van de dataset Prostaatkanker Zorg In Beeld (ProZIB) van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De bestaande voorspellingsmodellen gebruiken variabelen die vóór de behandeling nog niet bekend zijn. Samen met de urologen van de zorginstellingen uit het consortium zijn er daarom 2 nieuwe voorspellingsmodellen ontwikkeld en gevalideerd. Die zijn bruikbaar voor 1 en 2 jaar na diagnose en bleken voldoende toepasbaar en betrouwbaar om in de keuzehulp in te bouwen. Het gaat om ongewild urineverlies en erectieproblemen. Voor darmproblemen - zoals diarree - bleek het niet mogelijk met de beschikbare dataset een voldoende betrouwbaar model te bouwen. De keuzehulp is nu gereed om geïmplementeerd te worden bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en Maastricht UMC+ (MUMC+). De samenwerking met PATIENT+ moet opschaling en onderhoud garanderen op langere termijn.

Berekening kans op bijwerkingen

PROSPECT is de eerste Nederlandse keuzehulp waarin uitkomstinformatie wordt gebruikt om de kans op bijwerkingen te berekenen. De kansen worden berekend op basis van persoonlijke kenmerken van patiënten en sluiten hiermee aan bij hun specifieke situatie. De keuzehulp kan nog niet in de praktijk worden ingezet, omdat CE-markering vereist is.

Samenwerking

  • Zuyd Hogeschool
  • Maastro Clinic
  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Maastricht UMC+
  • PATIENT+
  • Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
  • Nederlands Kanker Instituut
  • Radboud UMC 
  • Zuyderland MC
  • Patiënt- en wetenschappelijke verengingen 

Ervaringsverhaal

Lees ook het ervaringsverhaal van dit project: Geen spijt meer van keuze behandeling prostaatkanker.

Vragen?

Heb je vragen over de PROSPECT keuzehulp van Zuyd Hogeschool? Renée Verwey is te bereiken via e-mail.

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen