Submenu

Niet standaard meer gips bij bepaalde botbreuken

19-07-2021
1098 keer bekeken 0 reacties

Het Catharina Ziekenhuis geeft niet standaard meer gips en een controle-afspraak bij bepaalde botbreuken. Bepaalde botbreuken in de vinger, teen, onderarm of enkel kunnen ook goed genezen met een brace of drukverband. Dit wijst onderzoek uit.

Patiënten met deze botbreuken werden tot nu toe standaard teruggezien op de polikliniek of gipskamer. Alleen leert de ervaring dat sommige letsels in principe altijd goed genezen, waardoor de controle op de polikliniek of gipskamer overbodig is.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Catharina Ziekenhuis heeft het zorgidee overgenomen van Santeon-ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Zij waren in 2019 het eerste ziekenhuis in Nederland dat op zo’n grote schaal de behandeling van deze letsels heeft veranderd. OLVG doet ook wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van deze nieuwe werkwijze op medisch inhoudelijk, financieel en logistiek gebied in Nederland.

Nieuwe werkwijze

De nieuwe werkwijze is gebaseerd op een zorgreorganisatie uit het Verenigd Koninkrijk en Schotland. Uit onderzoek blijkt dat herhaalconsulten daar met 88% afnamen en beeldvorming met 75%. De patiënttevredenheid bleef met 95-98% hoog en gelijk aan patiënten die wel terugkwamen voor controle. Ook de uitkomst van de behandeling bleef gelijk.

Meer weten?

Lees meer op de website van het Catharina Ziekenhuis.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen