Het project was gericht op het ontwikkelen van een kompas voor iedereen die te maken heeft met Osteogenesis Imperfecta (OI), ofwel brozebottenziekte. Uitkomstinformatie wordt door het kompas doelmatiger gebruikt om concrete gezondheidgerelateerde levensdoelen te bereiken.
Osteogenesis Imperfecta
Osteogenesis Imperfecta (OI) is een zeldzame aandoening van het bindweefsel. Mensen met OI hebben een lichaam dat extreem kwetsbaar is (breuken, pijn, vermoeidheid). OI kent veel verschillende vormen - van mild tot heel zwaar. In vrijwel elke levensfase en elke vorm van de aandoening zijn veel verschillende zorgverleners aan het werk om mensen met OI zo goed mogelijk te ondersteunen. Het leven van mensen met OI wordt gekarakteriseerd door tientallen herstelprocessen en keuzemomenten. Die zijn cruciaal voor de functionele mogelijkheden en levenskwaliteit die de patiënt ervaart.
Veel uitkomstmaten
Op dit moment houden de expertisecentra en andere zorgverleners veel verschillende uitkomstmaten bij. Slechts een fractie ervan is eenvoudig toegankelijk voor de patiënt. Patiënten geven aan dat zij het moeilijk vinden om hun vele zorgverleners samen te laten werken voor de ondersteuning die zij nodig hebben.
Doelstellingen project
Het doel van dit project was de levenskwaliteit van mensen met Osteogenesis Imperfecta te verbeteren. Dit gebeurt door de bestaande uitkomstinformatie doelmatiger te gebruiken, en de curatieve keten en de patiënt optimaal samen te laten werken.
Optimaal gebruikmaken van uitkomstinformatie draagt bij aan het proces van samen beslissen. En stelt zorgverleners in staat de behandeling in alle lagen van de curatieve keten te richten op de unieke behoeftes van de patiënt.
Subdoelen
- Bereiken van patient/family empowerment;
- samen leren;
- samenwerking in de keten;
- samen werken.
Samen het Key4OI-kompas ontwikkelen
Met dit project sloeg Stichting Care4BrittleBones de handen ineen met alle delen van de curatieve keten bij OI:
- de 2 landelijke expertisecentra: UMC Utrecht en Isala/Zwolle;
- representanten van de 1ste lijn: huisarts en fysiotherapeut;
- de 2de lijns zorgverlening in regionale ziekenhuizen;
- de nationale patiëntenvereniging VOI.
In samenwerking is een simpele maar doeltreffende aanpak ontwikkeld ter ondersteuning van OI, op basis van uitkomstinformatie: Het Key4OI-kompas. Het is ook erkend als ICHOM-uitkomstenset en wordt ook internationaal ingezet.
Samen beslissen
Stichting Care4BrittleBones wil - door de ontwikkeling van dit kompas - bijdragen aan de beweging rond samen beslissen en uitkomstgerichte zorg.
Lees meer
Lees meer over het Key4OI-project en download alle materialen.
Lees meer over brozebottenziekte: Psychosociale zorg bij brozebottenziekte.
Vragen?
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met Dagmar Mekking.