Submenu

Samen beslissen over het juiste ziekenhuis

Frederique Nagtegaal ♛ 17-09-2021
2945 keer bekeken 0 reacties

Samen beslissen is het proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke zorg het beste bij de patiënt past. Uitgangspunt is dat de zorg zoveel mogelijk aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Onderaan de pagina vind je de beschikbare praktijkvoorbeelden en het nieuws over samen beslissen.

De medische kennis van de zorgprofessional en de kennis van de patiënt over zijn eigen wensen en behoeften vullen elkaar aan bij samen beslissen. 

Het goede gesprek

Om meer samen te beslissen, is ondersteuning van het goede gesprek tussen patiënt en zorgprofessional onmisbaar. Patiënten moeten goede informatie krijgen over hun mogelijkheden, en de voor- en nadelen die daarbij horen. Want er zijn bijna altijd meerdere mogelijkheden. Ook afwachtend volgen kan een optie zijn. Net zo belangrijk is het om te weten wat voor die individuele patiënt belangrijk is, wat zijn voorkeuren en persoonlijke situatie zijn. Dat is voor zorgprofessionals niet altijd makkelijk om goed uit te vragen, en voor patiënten niet makkelijk om de bedenken en te verwoorden. De Patiëntenfederatie Nederland (PFN) neemt het voortouw in de werkgroep die zich over dit thema buigt.

Activiteiten & doelen

De werkgroep heeft 6 activiteiten opgezet om meer samen beslissen te stimuleren:

 

 1. Campagne
  Een sectoroverstijgende campagne om iedereen die zorg nodig heeft of werkt in de zorg, een stapje verder te brengen in Samen beslissen. De campagne zorgt voor een gezamenlijke en verbindende taal en concrete tips. Bekijk de campagnewebsite.
   
 2. Keuzehulpen
  Goede en betrouwbare keuzehulpen vindbaar, toegankelijk en goed te gebruiken maken voor ziekenhuizen/klinieken, zorgprofessionals en patiënten. Lees meer over keuzehulpen.
   
 3. Scholing en opleiding
  Samen beslissen verankeren in de opleiding en (na)scholing van zorgprofessionals, zodat zij beter toegerust worden om samen met de patiënt te kunnen beslissen. 
  Competentiesets:
  - Rapportage deelproject 1 competentiesets Samen Beslissen
  Handreiking - competentieset scholing medisch specialisten Samen beslissen
  Competentieset Samen Beslissen verpleegkundig specialist
  Competentieset Samen Beslissen verpleegkundige
  Opleidingsmateriaal:
  - Opleidingsmateriaal
  - E-learning: De Kern van Samen Beslissen
  Bekijk alle documenten van scholing en opleiding bij samen beslissen.
  Onderzoeksrapport:
  - Eindrapport Samen Beslissen aan bed
 4. Leren van elkaar
  Door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring, versnellen we de implementatie van samen beslissen in de praktijk. Voor zorgorganisaties en professionals gebeurt dit in de vorm van o.a. praktijkvoorbeelden, nieuwsbrieven en bijeenkomsten. En voor patiënten met producten voor bijeenkomsten, in een toolkit voor zorg- en patiëntenorganisaties.
  Project Samen beslissen in de praktijk
  Met het project Samen beslissen in de praktijk verzamelen we meer dan 50 voorbeelden van samen beslissen in ziekenhuizen, academische centra en zelfstandige klinieken. Werk jij aan samen beslissen in de medisch specialistische zorg? Dan horen we graag van je. Lees meer over het project Samen beslissen in de praktijk.
  Project Leren van elkaar – patiënten
  We ontwikkelden een toolkit met producten, die zorg- en patiëntenorganisaties kunnen inzetten in bijeenkomsten over samen beslissen met patiënten en naasten. Bekijk de Toolkit Samen beslissen bijeenkomsten.
  Lees meer over Leren van elkaar – patiënten
   
 5. Verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden
  30% van de mensen heeft moeite met het vinden, begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid. Binnen alle onderdelen van het programma houden we hiermee rekening. Ook ontwikkelen we een training voor ziekenhuizen/klinieken en een kennismodule voor patiëntenorganisaties. Bekijk de Toolkit Gezondheidsvaardigheden voor zorgverleners, of lees meer over verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden.
 6. Organiseren en belonen
  Zorgorganisaties krijgen handvatten om samen beslissen te organiseren en van elkaar te leren. Zorgverzekeraars en zorgorganisaties wisselen kennis uit om financiële knelpunten op te lossen. Lees meer over organiseren en belonen.


  Op 8 september 2022 vond de tweede kennissessie ‘Organiseren en belonen van Samen Beslissen’ plaats in Utrecht. Ruim 80 deelnemers waren aanwezig. Onder hen inkopers van zorg, beleidsmakers, zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers. Tijdens het plenaire deel en zes interactieve sessies deelden voorlopers op het gebied van Samen Beslissen hun ervaringen en vond er kennisuitwisseling plaats. Het was een geslaagde en energieke kennissessie op een inspirerende locatie! Lees het volledige verslag of bekijk de presentaties of bekijk de infografic met de belangrijkste bevindingen uit de kennissessie.

Je huisarts verwijst je door naar het ziekenhuis. Hoe weet je dan dat juist dat ziekenhuis voor jou de beste keuze is? En hoe weet je als huisarts welke locatie het beste past bij de klachten en wensen van jouw patiënt? ZIO/TIPP en Mediquest ontwikkelden ZorgRank om daarbij te helpen.

ZorgRank

ZorgRank is een algoritme dat – gevoed met de juiste informatie – een top 3 presenteert die optimaal aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt. Maar de uiteindelijke keuze blijft aan huisarts en patiënt. Accountmanager Linda Wijnen van ZIO/TIPP en innovatiemanager Jeroen Homberg van Mediquest leggen uit hoe ZorgRank werkt en wat de voordelen zijn voor patiënt en arts.

Verwijsbureau TIPP is onderdeel van ZIO, een samenwerking van huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten in Maastricht en Heuvelland. ZIO verzorgt allerhande overhead-taken voor de aangesloten praktijken. Enkele jaren geleden is TIPP opgezet om verwijzingen naar de 2e lijn te verzorgen. Huisartsen kunnen hun patiënten in contact brengen met TIPP, dat vervolgens in overleg met de patiënt de optimale locatie selecteert voor verdere behandeling.

Versnipperde informatie

"De informatie die we nodig hebben voor een goede verwijzing, is versnipperd", zegt accountmanager Linda Wijnen van ZIO/TIPP. "Gegevens over bijvoorbeeld wachttijden, kwaliteit, reisafstand en contractering zitten in verschillende bestanden. Persoonlijke gegevens van de patiënt en diens voorkeuren vragen we aan de patiënt of krijgen we van de huisarts. We brengen dat zo goed mogelijk bij elkaar om de patiënt goed te adviseren, maar het is een ingewikkeld proces."

Rekenmodel bundelt alle informatie

Samen met dataspecialist Mediquest ontwikkelde TIPP ZorgRank, een rekenmodel waarin alle informatie wordt gebundeld. De patiënt kan zelf thuis of bij de huisarts op een dashboard zijn of haar voorkeuren invoeren voor wachttijd, kwaliteit en reisafstand. Via een eenvoudig schuifje op het scherm kan de patiënt aangeven hoe zwaar de 3 factoren wegen. Het algoritme berekent aan de hand van die voorkeuren welke locatie voor vervolgzorg het beste aansluit bij de wensen van de patiënt. TIPP of de huisarts kan daar dan naar doorverwijzen.

Koppeling huisartseninformatiesysteem

ZorgRank wordt gevoed met informatie van Mediquest. Dat verzamelt al sinds 2005 data over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden, prestatie-indicatoren en ervaringen van patiënten. Verder is het systeem gekoppeld aan het huisartseninformatiesysteem (HIS). Zo komt informatie over de patiënt en zijn aandoening in het rekenmodel. ZorgRank is geïntegreerd in de Zorgnavigator van TIPP, een online platform waarmee huisartsen en patiënten zorgaanbieders kunnen selecteren op basis van criteria als wachttijden, beschikbaarheid, reisafstand en patiënt- en huisartstevredenheid.

Zorgnavigator

Steeds meer huisartsen in Maastricht en Heuvelland gebruiken de Zorgnavigator, al ging dat niet vanzelf, vertelt Wijnen. "Folders en nieuwsbrieven werken niet zo goed bij deze doelgroep. Ik heb ze een voor een bezocht, laten zien hoe het werkt en hen overtuigd van de meerwaarde. Dat had succes. Een focusgroep van huisartsen die met de Zorgnavigator kennis hebben gemaakt, is enthousiast en zou niet meer zonder willen."

Liever dicht bij huis

Huisartsen en patiënten gebruiken ZorgRank wel anders dan verwacht, constateert innovatiemanager Jeroen Homberg van Mediquest. "We hadden gedacht dat ze verder zouden kijken dan de eigen regio. In de praktijk blijven ze meestal dicht bij huis." "Limburgers zijn verknocht aan de eigen streek", concludeert Wijnen.

Top 3 ziekenhuizen

ZorgRank geeft een top 3 van ziekenhuizen die het beste passen bij de wensen en behoeften van de patiënt. In de praktijk volgt 38% van de patiënten het advies en kiest voor een locatie uit de top 3. Homberg is daar niet ontevreden over. "Met de raad van advies hadden we de ondergrens op 20% bepaald. Er kunnen diverse redenen zijn om af te wijken van het advies. In de database zitten bijvoorbeeld zorgaanbieders uit het hele land. Veel patiënten kiezen dan toch een locatie in de buurt."

Bijdrage aan samen beslissen

Het rekenmodel is een hulpmiddel, geen plaatsvervanger van de huisarts, legt Homberg uit. "Het kan goed zijn dat huisarts en patiënt tot een andere keuze komen om voor hen belangrijke redenen. In 80-90% van de gevallen wordt voor een aanbieder uit de top 10 gekozen. Dan heeft ZorgRank toch bijgedragen aan het gesprek tussen patiënt en huisarts en aan samen beslissen."

Overtuigd van meerwaarde

ZIO/TIPP en Mediquest zijn overtuigd van de meerwaarde van ZorgRank. Ze hebben afspraken gemaakt om het rekenmodel ook na de projectperiode te blijven inzetten. Ze willen het model verder verrijken met regionale informatie, bijvoorbeeld uit onderzoek onder huisartsen en met patiëntervaringen. Ze werken aan een visie om het model ook in andere regio’s toe te passen, en mogelijk ook op andere zorgterreinen, zoals ggz, ouderenzorg en zelfs het sociaal domein.

Goede businesscases

"Als het lukt om goede businesscases te maken kan ZorgRank heel breed worden ingezet", kijkt Homberg vooruit. "Wij zijn ervan overtuigd dat het een grote bijdrage kan leveren aan samen beslissen, gepast verwijzen en het vinden van het optimale zorgpad voor de patiënt."

Meer weten?

Lees meer over dit project: ZorgRank geeft persoonlijk verwijsadvies.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.