Submenu

Met KomPas stap voor stap minder last van etalagebenen

Frederique Nagtegaal ♛ 17-09-2021
3641 keer bekeken 0 reacties

Samen beslissen is het proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke zorg het beste bij de patiënt past. Uitgangspunt is dat de zorg zoveel mogelijk aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Onderaan de pagina vind je de beschikbare praktijkvoorbeelden en het nieuws over samen beslissen.

De medische kennis van de zorgprofessional en de kennis van de patiënt over zijn eigen wensen en behoeften vullen elkaar aan bij samen beslissen. 

Het goede gesprek

Om meer samen te beslissen, is ondersteuning van het goede gesprek tussen patiënt en zorgprofessional onmisbaar. Patiënten moeten goede informatie krijgen over hun mogelijkheden, en de voor- en nadelen die daarbij horen. Want er zijn bijna altijd meerdere mogelijkheden. Ook afwachtend volgen kan een optie zijn. Net zo belangrijk is het om te weten wat voor die individuele patiënt belangrijk is, wat zijn voorkeuren en persoonlijke situatie zijn. Dat is voor zorgprofessionals niet altijd makkelijk om goed uit te vragen, en voor patiënten niet makkelijk om de bedenken en te verwoorden. De Patiëntenfederatie Nederland (PFN) neemt het voortouw in de werkgroep die zich over dit thema buigt.

Activiteiten & doelen

De werkgroep heeft 6 activiteiten opgezet om meer samen beslissen te stimuleren:

 

 1. Campagne
  Een sectoroverstijgende campagne om iedereen die zorg nodig heeft of werkt in de zorg, een stapje verder te brengen in Samen beslissen. De campagne zorgt voor een gezamenlijke en verbindende taal en concrete tips. Bekijk de campagnewebsite.
   
 2. Keuzehulpen
  Goede en betrouwbare keuzehulpen vindbaar, toegankelijk en goed te gebruiken maken voor ziekenhuizen/klinieken, zorgprofessionals en patiënten. Lees meer over keuzehulpen.
   
 3. Scholing en opleiding
  Samen beslissen verankeren in de opleiding en (na)scholing van zorgprofessionals, zodat zij beter toegerust worden om samen met de patiënt te kunnen beslissen. 
  Competentiesets:
  - Rapportage deelproject 1 competentiesets Samen Beslissen
  Handreiking - competentieset scholing medisch specialisten Samen beslissen
  Competentieset Samen Beslissen verpleegkundig specialist
  Competentieset Samen Beslissen verpleegkundige
  Opleidingsmateriaal:
  - Opleidingsmateriaal
  - E-learning: De Kern van Samen Beslissen
  Bekijk alle documenten van scholing en opleiding bij samen beslissen.
  Onderzoeksrapport:
  - Eindrapport Samen Beslissen aan bed
 4. Leren van elkaar
  Door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring, versnellen we de implementatie van samen beslissen in de praktijk. Voor zorgorganisaties en professionals gebeurt dit in de vorm van o.a. praktijkvoorbeelden, nieuwsbrieven en bijeenkomsten. En voor patiënten met producten voor bijeenkomsten, in een toolkit voor zorg- en patiëntenorganisaties.
  Project Samen beslissen in de praktijk
  Met het project Samen beslissen in de praktijk verzamelen we meer dan 50 voorbeelden van samen beslissen in ziekenhuizen, academische centra en zelfstandige klinieken. Werk jij aan samen beslissen in de medisch specialistische zorg? Dan horen we graag van je. Lees meer over het project Samen beslissen in de praktijk.
  Project Leren van elkaar – patiënten
  We ontwikkelden een toolkit met producten, die zorg- en patiëntenorganisaties kunnen inzetten in bijeenkomsten over samen beslissen met patiënten en naasten. Bekijk de Toolkit Samen beslissen bijeenkomsten.
  Lees meer over Leren van elkaar – patiënten
   
 5. Verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden
  30% van de mensen heeft moeite met het vinden, begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid. Binnen alle onderdelen van het programma houden we hiermee rekening. Ook ontwikkelen we een training voor ziekenhuizen/klinieken en een kennismodule voor patiëntenorganisaties. Bekijk de Toolkit Gezondheidsvaardigheden voor zorgverleners, of lees meer over verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden.
 6. Organiseren en belonen
  Zorgorganisaties krijgen handvatten om samen beslissen te organiseren en van elkaar te leren. Zorgverzekeraars en zorgorganisaties wisselen kennis uit om financiële knelpunten op te lossen. Lees meer over organiseren en belonen.


  Op 8 september 2022 vond de tweede kennissessie ‘Organiseren en belonen van Samen Beslissen’ plaats in Utrecht. Ruim 80 deelnemers waren aanwezig. Onder hen inkopers van zorg, beleidsmakers, zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers. Tijdens het plenaire deel en zes interactieve sessies deelden voorlopers op het gebied van Samen Beslissen hun ervaringen en vond er kennisuitwisseling plaats. Het was een geslaagde en energieke kennissessie op een inspirerende locatie! Lees het volledige verslag of bekijk de presentaties of bekijk de infografic met de belangrijkste bevindingen uit de kennissessie.

Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Thomas Hoogeboom had een droom: een instrument om mensen met etalagebenen te ondersteunen. Hij liet zich daarbij inspireren door het groeiboek van het consultatiebureau. Samen met Chronisch Zorgnet bracht hij de droom tot leven.

KomPas geeft patiënt en behandelaar inzicht in de ontwikkeling van het loopvermogen. En helpt bij het stellen van doelen en de behandeling die tot die doelen moet leiden.

Etalagebenen

Etalagebenen - of claudicatio intermittens - worden veroorzaakt door vaatvernauwing in de beenslagaders door aderverkalking. De medische term hiervoor is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). De behandeling van voorkeur bestaat uit looptrainingen onder supervisie van een fysiotherapeut, meestal op een loopband in de fysiopraktijk.

Samen doelen stellen

"Met de patiënt bepaalt de behandelaar doelen. Bijvoorbeeld om het loopbereik te vergroten van 100 naar 300 meter, zodat de patiënt boodschappen kan doen", zegt Hoogeboom, die werkzaam is bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc. "Tot nu toe ontbrak echter inzicht in het effect van de oefeningen voor de individuele patiënt. Dat maakte het lastig om verwachtingen te managen en met patiënten in gesprek te gaan over hun prestaties. En in het verlengde daarvan over verandering van leefstijl, wat ook bijdraagt aan herstel."

Groeicurve

Hoogeboom zag een groeicurve voor zich zoals die ook door consultatiebureaus wordt gebruikt. Met een minimale en een maximale curve waarbinnen de groei ‘normaal’ is. Maar dan met gegevens over de vorderingen van patiënten met etalagebenen in relatie tot de looptraining die ze doen. Een algoritme dat de te verwachten voortuitgang aangeeft voor mensen met vergelijkbare kenmerken, zoals leeftijd, gewicht en leefstijl.

Voorspellend model

Het maken van zo’n algoritme vraagt een grote dataset van patiënten die echt in de praktijk zijn behandeld. Die is aanwezig bij het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie en Chronisch Zorgnet (voorheen Claudicationet). De aangesloten fysiotherapeuten houden nauwkeurig de gegevens bij van hun patiënten. "Met die gegevens zouden we een voorspellend model kunnen maken van te verwachten vooruitgang, door hen te vergelijken met patiënten met dezelfde kenmerken. Als mensen onderpresteren, kun je bespreken hoe dat komt en hoe je de therapie kunt aanpassen. En of je aan andere knoppen kunt draaien, zoals het inzetten van leefstijladvies."

Uitvoering

Het project werd uitgevoerd door Radboudumc, Chronisch Zorgnet, Harteraad en de University of Colorado. Van de University of Colorado was een datascientist betrokken bij het project. In samenwerking met de Harteraad werden focusgroepen van patiënten ingezet om mee te kijken naar prototypes en te beoordelen of de informatie in het dashboard begrijpelijk en relevant was. Behalve de loopafstand wordt met een vragenlijst ook de ervaren kwaliteit van leven meegenomen. Tegelijkertijd werd er gewerkt aan implementatieblogs en instructiefilmpjes voor de fysiotherapeuten die met het systeem (KomPas gedoopt) moesten gaan werken.

Heel ander gesprek

Wouter Van de Graaf is een van de fysiotherapeuten die KomPas gebruiken. Hij werkt 2 middagen per week als fysiotherapeut in de eerste lijn bij PMC Zuid West Nederland en daarnaast in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. "Onze regio was de laatste waar KomPas werd geïntroduceerd", vertelt hij. "Ik had via Chronisch Zorgnet al het een en ander gehoord en gezien, en ik ben erg enthousiast over het gebruik. Je krijgt een heel ander gesprek met de patiënt."

Doelen stellen

Dat begint al met het stellen van doelen. KomPas geeft een realistisch beeld van de prestaties van vergelijkbare patiënten. "We bespreken wat de patiënt wil bereiken, hoe dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven en wat daarvoor nodig is. Tijdens de behandeling volgen we de ontwikkeling van de patiënt en hoe dat zich verhoudt tot andere patiënten. Aan de hand daarvan kunnen we de therapie aanpassen en andere zaken aankaarten, zoals stoppen met roken of anders eten.

Meer gemotiveerd

"Mijn ervaring is dat patiënten dankzij KomPas meer gemotiveerd zijn. Ze willen het graag beter doen dan het gemiddelde. Daardoor gaan ze ook nadenken over wat zij zelf nog meer kunnen doen naast het trainen. Bijvoorbeeld hun leefstijl aanpassen."

Heerlijk wandelen

Ruud Viets (75) is bij Van de Graaf in behandeling geweest. "Ik wandel graag", vertelt hij, "maar na een paar kilometer begon de pijn in mijn benen. En na een kilometer of 5 werd het echt ondraaglijk. Via de huisarts kwam ik bij Wouter. Die heeft me aan de hand van KomPas haarfijn uitgelegd wat mijn perspectieven waren, wat ik kon verwachten van de therapie en wat ik daarvoor moest doen. Het werd me volkomen duidelijk hoe het zat."

"Ik heb geleerd om niet toe te geven aan de pijn en er doorheen te lopen. De grafieken van KomPas lieten me zien waar ik pijn kon verwachten, en ook hoe dat opschoof. Eerst was het lastig, maar het resultaat was positief, zoals voorspeld. Nu loop ik weer elke maand 250 kilometer. Die zeurende pijn is er nog wel, dat gaat ook niet meer weg. Maar daar kan ik goed mee omgaan. Ik zit nu op Texel voor een korte vakantie. Heerlijk wandelen."

Print mee naar huis

Patiënten kunnen KomPas alleen inzien bij de fysiotherapeut. Het dashboard is ingebouwd in het systeem van Chronisch Zorgnet. "Het is heel overzichtelijk en begrijpelijk", zegt Van de Graaf. "Als we het samen bekijken, begrijpen patiënten snel wat ze zien. Soms geef ik een patiënt een print mee naar huis. Ter inspiratie en om met naasten te bespreken."

Warm ontvangen

KomPas is door de fysiotherapeuten van Chronisch Zorgnet warm ontvangen. Ze gebruiken KomPas op verschillende manieren: om uitleg geven over de therapie en verwachtingen van therapie, om de patiënt te motiveren en om realistische inschattingen te maken van het te verwachte resultaat. Duizenden patiënten hebben al een persoonlijke voorspelling gezien. Een eerste evaluatiesessie met patiënten laat zien dat ook zij enthousiast zijn. De persoonlijke voorspelling geeft ze een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Het vooruitzicht van verbetering dat uit de curve naar voren komt, motiveert.

KomPas+

Chronisch Zorgnet zal KomPas blijven gebruiken en stelt hiervoor middelen beschikbaar. Inmiddels is met financiering van ZonMw een vervolgtraject gestart, KomPas+. "We willen het instrument verder ontwikkelen. Onder meer door het te koppelen aan de richtlijn, zodat we persoonsgerichte richtlijnzorg kunnen bieden", legt Hoogeboom uit. "Daarnaast willen we een webapplicatie maken, zodat de patiënt inzicht krijgt in de data en nog meer regie over zijn eigen zorgtraject krijgt."

KomPas

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.