Submenu

Patiënt Christina de Bakker: ‘Nog veel onbegrip over samen beslissen’

28-12-2021
1180 keer bekeken 0 reacties

Dutch Health Hub interviewde nierpatiënt Christina de Bakker. Zij heeft een missie: de communicatie tussen zorgverleners en patiënten verbeteren. In het kader van samen beslissen bereidt ze daarom patiënten met nierfalen voor op gesprekken met hun zorgverleners.

Ruim 4 jaar geleden had De Bakker een nieuwe nier nodig. Haar zus was bereid die te doneren. Na een lang onderzoeks- en voorbereidingstraject werd de operatiedatum gepland. Alles leek in kannen en kruiken.

Medische voorgeschiedenis

Tot ze een telefoontje kreeg van haar nefroloog. De Bakker had in het verleden darmkanker met uitzaaiingen gehad. Vanwege deze medische voorgeschiedenis had het ziekenhuis besloten van de transplantatie af te zien. Eerder hadden de artsen haar weliswaar verteld over de eventuele gevolgen van de immunosuppressiva voor een eventuele achtergebleven kankercel, maar omdat de darmkanker al jaren achter haar lag, zagen ze geen beletsel voor een transplantatie.

Lees het volledige interview op de website van Dutch Health Hub.

Wat vind jij?

Heb jij een onderbouwde mening over dit artikel? Praat mee over samen beslissen in de discussiegroep binnen dit platform. Nog geen account? Bekijk de voordelen en maak een account aan!

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen