Submenu

Nivel: beschikbare zorginformatie vaak niet gebruikt door patiënten

12-01-2022
2845 keer bekeken 0 reacties

Er is voor patiënten veel informatie te vinden over behandelingen en zorgaanbieders, zodat zij zelf passende zorg kunnen kiezen. Onder patiënten is behoefte aan deze informatie, maar toch wordt de beschikbare informatie vaak niet gebruikt. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het Nivel.

Samen beslissen

Op meerdere momenten in het zorgproces kunnen patiënten keuzes maken. Ze kunnen bijvoorbeeld de zorgaanbieder of een behandeling kiezen. Beleidsmakers besteden veel aandacht aan de informatievoorziening voor patiënten, waarmee zij patiënten stimuleren een actieve rol in te nemen bij het zorgproces. Daarbij is ook steeds meer aandacht voor het samen beslissen over passende zorg. De meeste patiënten leunen bij het maken van een keuze sterk op het advies van de (huis)arts, meer dan op andere informatievoorzieningen.

Lees het volledige artikel op de website van het Nivel.

Bronnen met zorginformatie

Wil je patiënten verwijzen naar websites met betrouwbare (kwaliteits)informatie over behandelingen en zorgaanbieders? De volgende websites zijn gemaakt om patiënten te voorzien van informatie die hen helpt bij het maken van een keuze:

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen