Submenu

Onderzoek naar kennisvragen uitkomstgerichte zorg: 6 projecten van start

26-01-2022
2904 keer bekeken 0 reacties

Het is nog onduidelijk in welke mate de medisch-specialistische zorg al werkt met uitkomstinformatie, en wat hierin goed gaat en wat beter kan. ZonMw financiert daarom 6 onderzoeksprojecten op het gebied van inzicht in uitkomsten.

Kennisvragen

Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen met patiënten over de behandeling. Daarnaast kunnen zorgprofessionals en -organisaties leren van en verbeteringen doorvoeren op basis van uitkomstinformatie. Daarom richten de projecten zich op het beantwoorden van kennisvragen zoals:

 • wat gebeurt er al op het gebied van uitkomstinformatie in de medisch-specialistische zorg?
 • wat zijn daarin succes- en faalfactoren en welke aanbevelingen volgen hieruit?

Projectonderwerpen

 1. Datagedreven narratieve ervaringen ter ondersteuning van het terugkoppelen van patiënt-gerapporteerde uitkomsten in de dagelijkse klinische oncologische praktijk
  Onderzoek naar de toevoeging van ervaringsnarratieven aan patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten, om samen beslissen te bevorderen op basis van uitkomstinformatie.
  Kelly de Ligt - Nederlands Kanker Instituut | Antoni van Leeuwenhoek
   
 2. Van informeren naar samen beslissen: proeftuin multipele sclerose
  Onderzoek naar bevordering van samen beslissen - in plaats van alleen informeren - op basis van uitkomstinformatie bij patiënten met multipele sclerose.
  Olga Damman - Amsterdam UMC
   
 3. Samen beslissen voor iedereen met consultkaarten-in-beeld (begrijpelijke keuze-informatie in woord en beeld)
  Gebruik van consultkaarten met begrijpelijke teksten en plaatjes over ziekte en behandelopties, voor meer samen beslissen bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
  Gudule Boland - Pharos | Expertisecentrum Gezondheidsverschillen
   
 4. Patiëntparticipatie bij de selectie van uitkomstindicatoren: gebeurt het in de praktijk en wat is de impact op de bruikbaarheid van de uitkomstinformatie?
  Onderzoek naar patiëntparticipatie bij selectie van uitkomstindicatoren en het ontwikkelen van een draaiboek voor patiëntparticipatie voor de dagelijkse zorgpraktijk.
  Jet Westerink - St. Antonius Ziekenhuis
   
 5. Uitkomstinformatie voor kwaliteitsverbetering
  Specialismen en ziekenhuizen handvatten bieden om effectief gebruik te maken van uitkomstinformatie door het HOME-model uit de hartzorg zorgbreed in te zetten.
  Dennis van Veghel - Nederlandse Hart Registratie
   
 6. Uitkomstinformatie in de dagelijkse zorg: van verzamelen naar gebruiken
  Evaluatie van het gebruik en de meerwaarde van toepassingen van patiënt- en uitkomstinformatie voor patiënten na een beroerte, en patiënten met hand- en polsaandoeningen.
  Ruud Selles - Erasmus MC

De projecten starten uiterlijk 1 maart 2022 en hebben een looptijd van 1 jaar.

Programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg

Deze projecten ontvangen financiering vanuit het programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg van ZonMw. Dit programma komt voort uit het programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS. In het VWS-programma zijn door betrokken partijen in de hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg (HLA-MSZ) 4 ontwikkellijnen geformuleerd:

Deze 4 doelen roepen een aantal vragen op, die door de HLA-MSZ-partijen op een rij zijn gezet. Het programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg richt zich op het beantwoorden van die vragen.

Meer lezen?

 

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen